FAQ

‘Een groep, moet dat?’

Nee, dat hoeft zeker niet. Veel mensen die zich aanmelden lopen al lang te twijfelen of zij hulp moeten zoeken. Zij hebben zich ingesteld op individuele therapie en soms zien ze er tegenop om problemen te delen met anderen. Maar wij zijn ervan overtuigd dat voor veel mensen een groepsbehandeling het veranderproces versnelt en verbreedt. Je merkt dat je niet de enige bent met problemen, je leert van je groepsgenoten en de twee therapeuten, en van de interactie met hen. Ook kun je in de groep oefenen met interactiepatronen uit je dagelijks leven die je wilt veranderen.

Wat als ik iemand ken in de groep?

Dat is onwenselijk! We willen dat je je in de groep vrij en veilig voelt om te delen over je problemen. Als blijkt dat er een bekende in de groep zit, dan zullen we dat meteen met je bespreken. De kans is echter bijzonder klein. In dat geval hebben wij voldoende andere groepen in ons behandelaanbod waar wij naar kunnen uitwijken. Vaak zonder dat dit weer lang gaat duren.

Ik gebruik medicatie. Gaat dit samen met psychotherapie?

Wanneer je je bij ons aanmeldt, zullen we hier tijdens de intake en gedurende de behandeling samen bij stilstaan. Over het algemeen is gebruik van medicatie geen probleem wanneer je in psychotherapie gaat. Sommige middelen of dosering kunnen echter wel maken dat je minder goed kunt profiteren van psychotherapeutische behandeling.

Hebben jullie een wachttijd?

We werken in principe zonder wachttijd of wachtlijst. Meldt een patiënt zich aan via de website, dan hebben we binnen twee weken uitgebreid telefonisch contact. In dat gesprek wordt een eerste inventarisatie gemaakt van jouw problematiek en schatten we in of je bij ons aan het juiste adres bent. Vervolgens plannen we de intake, meestal is dat een paar weken later. Kort na de intake begint de behandeling. Een eventuele start in een groep kan vaak al na zo’n twee of drie maanden.
We willen geen wachttijd tussen de intake en de start van de behandeling. Daarom hanteren we, als de praktijk helemaal vol zit, tijdelijk een aanmeldingsstop.

Ik heb werk of andere verplichtingen overdag, kan ik bij jullie in de avond terecht?

Ja, wij hebben de mogelijkheid tot afspraken in de avond, zij het in zeer beperkte mate. Enkele groepen worden ook gegeven aan het einde van de middag en in de avond.

Hoe weet ik welke behandeling ik krijg bij RAAM Psychotherapie?

Wanneer je je bij ons meldt, zal er een intakegesprek plaatsvinden. Hierin wordt gekeken welke behandeling het meest passend is bij jouw klachten en persoonlijke omstandigheden. Wij geven een advies vanuit onze expertise. Vaak betrekken we hierin collega’s om een zorgvuldige afstemming met jouw problematiek en context aan te bieden. Uiteraard willen wij ook graag jouw voorkeur en wensen horen om zo samen tot een behandelovereenkomst te komen.

Kan ik ook bij jullie terecht voor medicatie?

Ja dat kan, maar het heeft onze voorkeur dit te combineren met een psychotherapeutische behandeling. 

Wordt mijn behandeling vergoed door de zorgverzekeraar?

Psychologische hulp zit in de basisverzekering en wordt dus vergoed door de zorgverzekeraar. Wij hebben besloten om zonder contracten met zorgverzekeraars te werken. 
Wat dit voor jou persoonlijk betekent, hangt af van jouw verzekeringspolis. Als je een restitutiepolis hebt, krijg je de behandeling hoogstwaarschijnlijk helemaal vergoed. Als je een naturapolis hebt, krijgt je meestal 60 tot 70% vergoed. Wij raden je dan ook aan om goed te kijken hoe het binnen jouw polis geregeld is. Eventueel kun je aan het einde van het jaar overstappen naar een restitutiepolis. Voordeel van een restitutiepolis is de vrijheid om zelf je zorgverlener te kiezen.

stel je vraag

Sweelinckplein 9-11

2517 GK Den Haag

Derde etage

openingsdagen

Ma: 09.00 – 17.00 uur
Di: 09.00 – 21.00 uur
Wo: 09.00 – 17.00 uur
Do: 09.00 – 17.00 uur
vr: 09.00 – 15.00 uur

plan je route